Her hafta kredi kartı büyüklüğünde bir plastik parçasını soluyoruz; peki nereye gidiyorlar?
Şimdi, taze Antarktika karı da dahil olmak üzere mikroplastikler, doğal olarak ve gezegenimizin her yerinde vücudumuza girmenin yolunu buldu. Her saat 16.2 bit mikroplastik soluduğumuz düşünülüyor, bu da her hafta bir kredi kartı yutmaya eşdeğer. Bu plastiğin boyutunun şaşırtıcı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ancak nereye gittikleri sorusunu da beraberinde getirdiği bir gerçek.
Yeni bir çalışmada araştırmacılar, bu minik plastik parçacıkların üst solunum yollarında nasıl taşındığını ve en önemlisi nerede biriktiklerini ortaya çıkarmak için ilk kez bir model oluşturdu.
Mikroplastikler, plastik eserlerin atılması ve parçalanmasıyla oluşan son derece küçük döküntü fraksiyonları. Solunduklarında sağlığımız için önemli bir risk oluşturabilirler ve Özellikle içimizde biriktikçe vücudumuzda uzun vadeli etkilerinin olabileceğine dair endişeler var..
Makalenin yazarlarından Muhammed İslam, yaptığı açıklamada, “ İlk kez, 2022’de yapılan araştırmalar, insan solunum yollarının derinliklerinde mikroplastikler buldu ve bu da ciddi solunum yolu sağlığı tehlikeleri konusunda endişeleri artırdı.Mikroplastiklerin solunum yollarında nasıl dolaştığını anlamak bu nedenle büyük değer taşıyor ancak bu seyahatte literatürde bir boşluk var. Çünkü daha önce hiç çalışılmamış bir alana işaret ediyor.
Islam ve ortak yazarları, çeşitli solunum koşulları altında üst solunum yollarında farklı şekil ve boyutlardaki mikroplastiklerin hareketini araştırmak için. bir hesaplamalı akışkanlar dinamiği modeli bu açığı kapatmaya çalıştılar. Bulgularına göre, plastik parçacıklar burun boşluğundave boğazın arkasında orofarinkstebirikimi daha yüksekti.
“İslâm” Hava yolunun karmaşık ve oldukça asimetrik anatomik şekli ve burun boşluğu ile orofarenksteki karmaşık akış davranışı, mikroplastiklerin akış yolundan sapmasına ve bu alanlarda birikmesine neden olur.der ve devam eder: “ Akış hızı, parçacık ataleti ve asimetrik anatomi, genel birikimi etkiler ve burun boşlukları ve orofarinksteki birikim konsantrasyonunu artırır.“
Daha yüksek bir akış hızı, daha az mikroplastik birikimi ile sonuçlanırken, daha büyük bir parçacık boyutu (5.56 mikron) daha fazla birikmeye yol açtı.
Mikroplastikler ve akciğerlerimiz üzerindeki etkileri
Araştırmacılar şimdi bu mikroplastiklerin insan akciğerlerinde nasıl hareket ettiğini ve bunun sıcaklık ve nem gibi çevresel faktörlerden nasıl etkilenebileceğini araştırmak istiyor. Mikroplastik oluşumu artmaya devam ettikçe, mevcut araştırmalarının mikroplastik kirliliği çevreleyen politika kararlarını bilgilendirmeye yardımcı olacağını umuyorlar.
“İslâm” Bu mikroplastik parçacıkların milyonlarca tonu suda, havada ve toprakta bulunur. Mikroplastiklerin küresel üretimi artıyor ve havadaki mikroplastiklerin konsantrasyonu önemli ölçüde artıyor” diyor.
yazar Yuan Tong Guhalbuki, ” Bu çalışma, soluduğumuz havadaki mikroplastiklerin varlığı ve potansiyel sağlık etkileri konusunda daha fazla farkındalığa duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.”İslam’ı destekliyor.
Çalışma Akışkanlar Fiziği’nde yayınlandı.