Torba 25 kuruştu, kullanımı 4 yılda yüzde 65 azaldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 1 Ocak 2019’da başlattığı naylon poşet fiyatlandırma uygulamasıyla 550 bin ton poşet kaynaklı plastik atığın önüne geçildi.
2019 öncesinde Türkiye’de plastik poşet üretimi yılda yaklaşık 35 milyar adetken, bir kişi yılda ortalama 440 adet plastik poşet kullanıyordu.
1 Ocak 2019’da başlatılan naylon poşet şarj uygulamasıyla birlikte Türkiye’de plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 65 oranında azaltılarak 550 bin ton plastik poşet kaynaklı plastik atık oluşumunun önüne geçildi.
3.8 MİLYAR LİRA TASARRUF
Ayrıca bu azaltım ile yaklaşık 23 ton sera gazı salınımının önüne geçilmiştir.
Naylon poşet kullanımının azalmasıyla birlikte Türkiye’de plastik poşet üretimi için gerekli olan plastik hammadde ithalatı da azaldı ve yaklaşık 3,8 milyar lira tasarruf sağlandı.
Bu arada vatandaşların bu konudaki farkındalığı arttıkça bez çanta ve file gibi yeniden kullanılabilir taşıma ekipmanlarının kullanımı yaygınlaştı.
PETROL ESASLI POLİETİLENDEN ÜRETİLMİŞTİR
1900’lü yıllarda insan yaşamına giren plastiğin gelişmesiyle birlikte 1977 yılında herkesin kolaylıkla bulabileceği, ortalama ömrü 15 dakika olan ancak doğada çözünmesi 1000 yıl süren plastik poşetler kullanılmaya başlandı. alışveriş noktalarında verilecektir.
Her mağazada alışveriş sonrası verilen bu plastik poşetler petrol bazlı polietilenden üretiliyor. Polietilen malzemeler atığa dönüştüğünde ekosistemlere ve doğaya zararlı hale gelmektedir.
20. yüzyılın başlarında insan hayatına giren plastiğin üretim maliyeti 1950’li yıllarda 1,5 milyon ton civarındayken yıllık 335 milyon tonu geçmiştir. (EKONOMİ HİZMETİ)