Haber

Bakanlıktan “reçetesiz” sağlık hizmeti veren merkezlere sıkı yaptırımlar

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle ruhsat, izin veya faaliyet belgesi olmadan sağlık hizmeti verdiği, teşhis ve tedavi işlemleri ile tıbbi uygulama yaptığı tespit edilen merkezler valiliklerce kapatılacak ve hakkında suç duyurusunda bulunulacak. İlgili kişiler savcılığa başvurur.

Bakanlık tarafından hazırlanan Özel Sağlık Tesislerinin Denetimi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sağlık hizmeti veren gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri hakkında Bakanlıkça verilen izin, uygunluk belgesi ve ruhsat ile faaliyet gösteren tüm sağlık kurum, kuruluş ve kuruluşları ile bu tesislerin denetimine ilişkin usul ve esaslar ile idari yaptırımları kapsayan yönetmelikte uygulanacağı düzenlenmiştir.

Buna göre sağlık tesisleri ve sağlık hizmeti sunum alanları olağan, olağanüstü ve dönem sonu kontrolü olmak üzere üç durumda denetlenecek.

Ayrıca Bakanlıkça belirlenen tıbbi uygulamalara ve tıbbi endikasyonlara uygunluğun tespiti amacıyla hasta belgeleri, elektronik kayıt sistemleri, tıbbi fotoğraflar, tıbbi görüntüleme, raporlar ve ilgili diğer bilgi ve belgeler aracılığıyla veya Sağlık Tesislerinden yararlanılarak inceleme yapılır. Kısaca “e-denetim” olarak adlandırılan Kontrol ve İzleme Sistemi. Kontrol ve değerlendirme yapılabilir.

Bu kapsamda sağlık kurumları veya Bakanlığa bağlı üniversitelerden uzmanların katılımıyla en az üç kişiden oluşan bir inceleme, kontrol ve değerlendirme kurulu oluşturulacak. Gerektiğinde birden fazla kurul oluşturulabilir. Kurulun görev ve yetkisi, ilgili sağlık hizmeti sunum alanı ve belirlenen kontrol süresi ile sınırlı olacaktır.

Sağlık tesisi görevlisi iki kez uyarılacak, üçüncü kez ise görevine son verilecek.

Denetim kapsamında ilgili sağlık tesisinden talep edilen bilgi ve belgelerin Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen internet adresine eksiksiz ve zamanında girilmesinin sağlanmasından koordinatör ve ilgili sağlık tesisi yetkilisi sorumlu olacak. Bakanlığın onayına sunulur veya basılı olarak kurula iletilir.

Bu sorumluluğu yerine getirmeyen sağlık tesisi yetkilisi iki kez uyarılacak, üçüncüsünde ise görevine son verilecek ve 3 yıl süreyle herhangi bir sağlık kuruluşunun sorumlu müdürü olarak görev yapamayacaktır.

İzinsiz ve ruhsatsız sağlık hizmeti veren merkezler kapatılacak.

Düzenleme ile izinsiz, izinsiz veya ruhsatsız sağlık hizmeti sunduğu, mevzuata ve Bakanlık düzenlemelerine aykırı olarak teşhis ve tedaviye yönelik işlem ve tıbbi uygulamalar yaptığı tespit edilen gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri hakkında önemli yaptırımlar getirildi. .

Buna göre, herhangi bir kurumdan alınmış ruhsat, izin veya faaliyet belgesi bulunmayan yerler valilikçe kapatılacak ve ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacak.

Herhangi bir kurumsal mevzuat kapsamında ruhsata sahip işyerlerinin valilik tarafından sağlık hizmeti vermesi yasaklanacak ve ilgililer hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Ayrıca ilgili mevzuat uyarınca gerçekleştirilecek işlem için lisansı veren kuruma gerekli bildirimler yapılacaktır.

Ortak kontrol bakanlık veya valiliğin onayı ile yapılabilir.

Denetimlerin planlanması, uygunluğu, yürütülmesi, izlenmesi, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve raporlanması aksi belirtilmedikçe e-denetim sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir.

Birden fazla kamu kurum veya kuruluşunu ilgilendiren konularda Bakanlık veya valiliğin onayı ile ortak kontrol yapılabilir.

Denetimler sırasında tespit edilen uygunsuzluklar için sağlık tesisinin tabi olduğu mevzuat hükümlerine göre belirlenen idari yaptırımlar; Uyarı verilmesi, süre verilmesi, sağlık tesisinin bir kısmının veya tamamının faaliyetinin durdurulması, ruhsat veya işletme izninin askıya alınması veya iptal edilmesi, idari para cezası verilmesi, sorumlu yöneticinin görevi hallerinde uygulanacaktır. işine son verilir veya ilgili makamlara suç duyurusunda bulunulur.

Faaliyetin durdurulması, ruhsatın veya işletme izninin askıya alınması veya iptali cezaları Bakanlığın onayı ile, idari para cezaları ve diğer yaptırımlar ise valiliğin onayı ile uygulanacaktır.

Hasta haklarını ihlal eden tesislerde ilgili birimin faaliyetleri durdurulacak.

Hasta hakları ihlali tespit edilen sağlık kuruluşlarında, ihlalin gerçekleştiği ilgili birimin faaliyetleri uygun koşullar sağlanana kadar Bakanlığın kararı üzerine valilikçe durdurulacak, idari ve adli işlemler yürütülecek. İlgili mevzuat uyarınca ilgililer aleyhine.

İlgili birim; Hastaların tanı ve tedavisinde hayati önem taşıyan acil servis, tıbbi laboratuvar, görüntüleme ve yoğun bakım gibi tıbbi hizmet biriminin ise müdürlükçe belirlenecek komitenin denetiminde çalışması sağlanacak. Uygun kurallar karşılanıncaya kadar aynı ilde.

Mevzuata aykırı olarak ek ücret talep eden merkezlere idari para cezası

Acil sağlık hizmetleri ile mevzuat uyarınca ek ücret alınmayacak sağlık hizmetlerinin ilk tespitinde, bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin binde biri tutarında idari para cezası uygulanarak fazla kalan tutar iade edilecek. .

İkinci tespitte idari para cezası bir kat artırılacak, üçüncü tespitte ise sağlık tesisinin poliklinik faaliyetleri bir gün süreyle durdurulacak. Tüm bu aşamalarda fazla alınan ücret iade edilecektir.

Ayrıca sağlık tesisi girişine faaliyet durdurma cezasının nedenini belirten müdürlük mührü ve müdür imzasının bulunduğu yazılı beyan asılacak ve cezanın bitimine kadar asılı kalacaktır.

İdari para cezalarının hesaplanmasında; İdari para cezasına esas fiilin işlendiği tarihten önceki aya ait ilgili sağlık kuruluşunun brüt hizmet geliri esas alınacaktır.

İl kontrol birimleri, kontrol gruplarının görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışanlara bu konuda verilecek eğitimlere ilişkin düzenlemelerin yer aldığı yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce tespit edilen uygunsuzluklar hakkında, tespit tarihinde yürürlükte olan ilgili mevzuat kararları uygulanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu